Vilka är de mest välutbildade fotbollsspelarna?

När det gäller fotbollsspelare så är det främst deras kunskaper på planen som hamnar i fokus. Det är vissa som hamnar i fokus utanför planen, ofta på grund utav fel anledningar, men det är sällan vi får läsa om deras akademiska framgångar. Detta är en summering med några av de som lyckats kombinera ett liv på planen med att klättra upp för den akademiska stegen.


Källa: Pexels

Giorgio Chiellini – Masterexamen i företagsadminstration

I vanliga fall är vi vana att se Chiellini iklädd den svart-vit-randiga Juventus-tröjan, eller vara en del av stommen i Italiens landslag. Han har dock även hunnit med att studera en hel del under sin karriär, först genom att under 2010 ta en kandidatexamen i ekonomi och handel på universitetet i Turin. Han följde upp detta sju år senare genom att slutföra en magisterexamen i företagsadministration. En minst sagt imponerande bedrift för den rutinerade mittbacken. Hans lag Juventus har vunnit den italienska ligan nio år på raken och sett till spelbolagens tro och om man kollar med de flesta betting tips så lär det bli en tionde, enligt https://extra.bet365.com/news/sv. Det skulle krävas något enastående för att sätta stopp på den trenden.

Sócrates – Doktorsexamen i filosofi

En av Brasiliens mest tongivande spelare under 80-talet är en sann fotbollslegendar. Han gick under smeknamnet “Doktorn” och levde minst sagt upp till sina namn (Sócrates och Doktorn). Sócrates var certifierad barnläkare och arbetade som doktor efter att fotbollskarriären tog slut. Han fick namnet Sócrates då hans far var hängiven till grekisk filosofi. Ett intresse som fick Sócrates att ta en doktorsexamen i filosofi, delvis för att göra sin far nöjd. Han var en magiker både på och utanför plan, fram till sin död i slutet av 2011, som det rapporterades om på https://www.expressen.se/sport/fotboll/socrates-dod-i-septisk-chock/. En som uttryckte sin sorg var en annan brasiliansk legend, Ronaldo. “En sorgsen start på dagen. Vila i fred, Dr Sócrates”.

Källa: “Mata on tour with Chelsea in 2013” av Warrenfish (CC BY-SA 3.0)

Juan Mata – Kandidatexamen i journalistik

Den spanska magikern har en lång karriär bakom sig och förhoppningsvis några år kvar att briljera. Något som står klart är att han inte behöver oroa sig för framtiden i någon större utsträckning. Mata tog en kandidatexamen inom journalistik under sin tid i Madrid. Han nöjde sig inte med det, utan har även studerat kurser inom psykologi och idrottsvetenskap under sin tid i England.

Vincent Kompany – Masterexamen i företagsadminstration

Kompany valde nyligen att avsluta sin framgångsrika karriär, som går att läsa om på https://www.fotbollskanalen.se/belgien/officiellt-kompany-lagger-skorna-pa-hyllan/.
Klok både på och utanför planen. Han har precis som sin mittbackskollega i Italien (Chiellini) valt att även fokusera på en utbildning. I en intervju med Sky Sports kommenterade han det hela. “Jag har alltid känt att en utbildning är något som är viktigt för mig, vilket min mor intygade mig om i tidig ålder. När du spelar fotboll på högsta nivå och ska ta hand om dina finanser så blir det som att ta hand om ett företag. Jag vill kunna förstå vad min revisor pratar om”.

Nu har han gott om tid att diskutera finansiella beslut med sin revisor. När det gäller fotbollsspelare så ökar deras vilja sannolikt allt mer att utbilda sig, vilket får ses som en positiv utveckling. Det finns trots allt utrymme för att skina både på och utanför planen.