Utbilda sig till advokat

Att utbilda sig till advokat är en lång process och det krävs att man har en bra motivation för att kunna slutföra det. Förutom att en del består av en lång utbildning på universit krävs det är även praktiska erfarenheter. Inte alla lämpar sig för ett yrke som advokat. Därför krävs det att man har rätt psyke också. Det är någonting man först bör fundera över innan man påbörjar hela processen.

advokat utbildning

Titeln advokat är skyddad av våra svenska lagar och med det sagt menas det att endast en person som är ledamot i Sveriges Advokatsamfund får titulera sig som advokat. Utbildningen på universitet är mellan fem och sex år lång och efter det krävs det att man på något vis får en praktisk tre års utbildning. Antingen som biträde vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå. När man slutfört de delarna behöver man här näst klara av juristexamen som man ansöker att få göra hos Lunds, Göteborgs, Umeås eller Stockholms universitet. När det är klart behöver man kontakta Sveriges Advokatsamfund för att få bli ledamot. Din ansökan tas upp av styrelsen och du får svar vid senare tillfälle.

Som advokat har man goda valmöjligheter vad det gäller vad för sorts inriktning man vill inrikta sig på. Det kan vara till exempel fastighetsrätt eller familjerätt. Allt beroende vad du som person föredrar att ägna din tid av åt. Det kommer krävas ett intresse så det är viktigt att man väljer någonting man tror sig kommer trivas med. Om man senare skulle vilja inrikta sig inom fler grenar är detta fullt möjligt men de flesta advokaterna brukar hålla sig inom ett eller ett par stycken lite beroende hur  länge de varit advokater.

Den största delen av Sveriges advokater är verksamma i Stockholm. Varför väljer folk att bli advokat i Stockholm kan man fråga sig. Detta är med stor sannorlikhet att detta är Sveriges mekka när det kommer till brottsdelen plus att det är Sveriges huvudstad.