Sannolikhetslära: Hur den används i vardagen

Det finns matematiska läror som kan få en att undra om man någonsin kommer att ha nytta av dem. Sannolikhetslära brukar vara en av dem. Den här teorin används för att räkna ut slumpmässiga utfall och beskriver hur de kunde inträffa. Detta är däremot en teori som har flera användningsområden och som används oftare än de flesta kanske tror.

Sannolikhetsteori används…

I spel och sport

Sannolikhetslära är nära förknippat med spel och sport. Teorin kan användas för att räkna ut hur stor sannolikheten är att de kastade yatzy-tärningarna landar på två femmor, eller att en pokerspelare drar det nödvändiga kortet för att bilda en royal flush. Det är sannolikhetslära som tillämpas för att räkna ut vilken sida ett kastat mynt kommer att landa på.

Vadhållning är helt uppbyggt på sannolikhetslära. Här visas sannolikheten i odds. Låga odds innebär en stor sannolikhet, medan höga odds indikerar en låg sannolikhet. Enligt sannolikhetsprincipen är det en tidigare vinnare som är den mest sannolika parten att vinna igen. Det är därför som Bayern München, som vann Champions League 2020, har lägst vinstodds (3.75) inför säsongen 2021. Oddsen kan däremot ändras och bet365 uppdaterar sina betting tips och nyheter ofta. Bettare behöver jämföra både sportnyheter och tidigare resultat för att hitta ett odds som styrker sannolikheten för vinst.

Av försäkringsbolag

Försäkringsbolag använder sannolikhetslära för att fastställa priset på deras årspremier och storleken på de olika försäkringsbeloppen. Försäkringsbolagen tittar t.ex. på statistik över antalet vattenläckor som uppstått i badrum. Baserat på statistiken räknar de ut hur stor sannolikheten är att det, under olika omständigheter, uppstår en vattenläcka i ett badrum. Ju lägre sannolikheten är, desto lägre blir premien. Ju större sannolikheten är, desto dyrare blir premien och utbetalningen blir mindre.

Inom investering

Alla som handlar med aktier använder sig av sannolikhetslära. Syftet med en investering är att öka värdet på sina tillgångar. För att göra det vill innehavaren investera i aktierna som mest sannolikt kommer att stiga i värde.

För att ta reda på om en marknad är på väg uppåt gäller det att följa finansnyheterna och granska alla faktorer som kan påverka priserna. Finansmarknaden påverkas av flera olika faktorer, förklarar Nasdaq Nordic. Den påverkas av allt ifrån bolagsförändringar och trender till politik och rykten.

Här gäller det även att titta på vilka aktier eller marknader som sannolikt kommer att sjunka i värde. Det ger investeraren en indikation på om det är dags att sälja av vissa aktier och ersätta dem med nya.

Inom meteorologi 

Meteorologer använder sannolikhetslära för att ge väderleksprognoser. Vädret går aldrig att förutspå till 100 procent eftersom det styrs av flera föränderliga faktorer. För att ge en prognos om när vintern kommer, vilket SVT ber om varje år, samlas information in med hjälp av olika instrument. Deras insamlade data används sedan för att dra en slutsats och meteorologerna kan presentera prognosen, och sannolikheten, för att det kommer att bli en vit jul, varm sommar eller regnig vår.

Sannolikhetsteorin är närvarande i vår vardag, vare sig det är vi eller någon annan som gör uträkningen. Utan den skulle det vara betydligt svårare att försöka avgöra hur semestervädret kommer att bli, eller om favoritlaget vinner sitt ligaspel.