Pi-Top – möjlighet eller kostnad?

Den tekniska utvecklingen går som bekant hela tiden framåt och är även något som går att dra stor nytta av i lärande och utbildning. En intressant innovation som kommit under de senaste åren är den så kallade “pi-top” eller Raspberry Pi som är det egentliga namnet.

Raspberry Pi är en enkortsdator där kretskortet som används inte är större än det som används i en smartphone. Syftet med en pi-top är att göra det lättare att lära sig datateknik till ett billigt pris och även göra detta lättare att experimentera.

Närmare 20 miljoner sålda enheter

Bakom Raspberry Pi står den brittiska välgörenhetsorganisationen Raspberry Pi Foundation som bildades år 2009 för att främja utbildning i grundläggande vetenskap i skolor.

Skillnaden mot en vanlig dator är att en Raspberry Pi inte kommer färdigmonterad utan detta är något man själv får göra, dock är det inte fullt så komplex som andra datorer. Att sätta ihop en Raspberry Pi kan snarare liknas vid att bygga med Lego eller andra byggsatser.

Första generationen av “pi-top”, Raspberry Pi 1 Model B, släpptes i februari 2012. Inte långt därefter släpptes även den enklare och billigare Model A. Sedan dess har ytterligare ett antal nya modeller släppts. Den allra senaste, Raspberry Pi 3 Model B+, släpptes så sent som i mitten av mars. Sedan första modellen av Raspberry Pi släpptes 2012 har totalt närmare 20 miljoner enheter sålts.

                Source: ‘Raspberry Pi 3 Model B+’ by Gareth Halfacree via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Från början sågs Raspberry Pi som sagt främst som ett verktyg att främja utbildning i datateknik till ett lågt pris och framför allt i utvecklingsländer. Numera används dock Raspberry Pi till största del av teknikentusiaster som vill experimentera och bygga en dator helt utifrån sina egna önskemål.

Raspberry Pi har bland annat använts för att skapa olika programvaror för kortspel som till exempel blackjack. Syftet är att med hjälp av dessa program kunna räkna ut odds och sannolikheter för vinna utifrån dels den hand man själv sitter på, dels vilka kort dealern har.

Just blackjack är för övrigt en klassiker när det kommer till kortspel som finns i olika former av tekniska apparater, från de gamla Atari-datorerna till dagens smartphones.

Utöver olika programvaror för kortspel finns det även många andra användningsområden för Raspberry Pi, egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Enorma möjligheter

Frågan är då huruvida Raspberry Pi är något som kommer att revlolutionera utbildningen. För den som vill lära ut grundläggande kunskaper om hur man arbetar med teknik är det förstås ett utmärkt verktyg. Dessutom är möjligheterna som sagt obegränsade. För inte så länge sedan byggde till exempel amerikanska forskare en superdator bestående av 750 Raspberry Pi-enheter.

Att bygga sin egen dator är dock fortfarande ganska dyrt. Ett komplett kit med skärm, tangentbord och alla delar kostar drygt 3 000 kr. Men, priset lär sjunka i framtiden och då blir det förstått möjligt att använda sig av tekniken på bred front även inom utbildningsväsendet, framför allt eftersom det främjar kreativitet och lusten att experimentera.

                                                                 Source: Pixabay (CC0)